Bottle/Cheese. Всички права запазени
loading

Какво се случи с нас преди да изчезнем (видео)

Ако сте ни приятел във Фейсбук, сигурно помните, че през октомври „започнахме“, след това „изчезнахме“ и наскоро отново се „завърнахме“. А aко случайно сте се зачудили какво се случваше с нас ще разберете част от историята след малко.

Миналото лято Момчил ми заяви, че трябва да снимаме видео, в което да се представим, за да кандидатстваме към една програма за *стартъпи. Избрахме подходящо място за снимки, но аз отказах да се снимам, казах му, тази идея (за стартъп) си е твоя, ти ще се снимаш на видеото. Речено-сторено. Снимах го пред една стена в двора на училището до нас, изрисувана с графити. През цялото време минаваха хора и Момчил, говорейки за идеята си, спираше на всяка дума, буквално. Трябваше да направим доста дубли, за да си завърши мисълта. А батерията на камерата свършваше. Е, той успя да си каже намисленото, а аз монтирах записа така че да има няколко готини изречения… и стана. Одобриха Бутилка/Сирене за програмата след килограм попълнени въпросници, видео-представяне, интервю с Момчил и накрая кратка презентация (на т.нар. Selection Day, който се проведе в Бетахаус) пред публика. Така в края на септември се озовахме там, на обучението на Start It Smart | Pre-accelerator

Пре-акселераторът.

С две думи, запознахме се с нови, свежи, млади хора, с които прекарахме почти три месеца заедно, развивайки идеите си и превръщайки ги в стартиращи компании. Невероятни 10 седмици. Организаторите бяха подготвили интензивна програма и ментори – успешни българи и чужденци, развили бизнеси, които всеки ден ни бомбардираха с по няколко ултра-мега-яки-и-полезни-лекции, които бяха точно на място, с възможно най-добре синтезираната информация. Обучаваха ни, предизвикваха ни и ни мотивираха с личните си истории за грешки, добри обрати, спадове и възходи. С всеки изминал ден усещахме как идеите ни се изчистват и добиват реален облик и всеки ден беше изпълнен с нови и интересни предизвикателства и тренинги. До момента, в който минаха първите два месеца от програмата и започна подготовката за представянето. Представянето ли? Да, представянето на 15 декември. Demo Day.

The Pitch.

The pitch was real bitch. Извинете ме за английския, но за 3 минути трябваше да направим силно представяне на идеята си, докъде сме стигнали в реализирането й, как предстои да се развием и разните му там метрики и схеми, подобаващи за един истински pitch. На какъв език трябваше да се pitch-ва? На английски. Кой беше избран да pitch-ва? Аз (Таня и автор на настоящия текст). Ако за входния ни  pitch в Бетахаус трябваше да презентираме на български пред сто и кусур човека, то тогава нямаше никакви проблеми. Изнасям лекции пред публика в една друга сфера вече 5 години и наистина се забавлявах на входния pitch. Но този, предстоящият – изходният, трябваше да бъде на английски. И беше на английски. И не беше в сферата, в която се изявявам като лектор. И бях адски притеснена. И беше заснето видео. И още не съм гледала видеото. И не знам дали някога ще го гледам, за да чуя акцента си. Но ще го кача тук за вас, защото по-важни от суетата ми са прекрасния проект на Момчил и екипа ни.

Bottle/Cheese.

И така, скъпи приятели, това е представянето на Bottle/Cheese на 15 декември 2016 г. на финала на участието ни в Start It Smart | Pre-accelerator Season 5.

Следва продължение.